Door Christina van der Bijl
op
03 maart 21

KlankByld online

Een nieuwe naam, een nieuwe site. Zomaar een spontane actie? Zeker niet. Lees de blog!

Een nieuwe naam, een nieuwe site. Zomaar een spontane actie? Zeker niet.

Vorig jaar was ik tot 12 maart, net als velen in Nederland, ‘gewoon’ aan het werk. In mijn geval is dat lekker bezig zijn met muziek. Ik dirigeerde een paar avonden in de week ‘mijn’ fanfares en was in die tijd zelfs een extra avond op pad als interim dirigent bij een brassband. Al met al, er was genoeg actie: voorbereiden van de repetities en optredens, nieuwe muziek uitzoeken, arrangeren, werkzaamheden voor Ferskaat MP enz.

Dacht ik aan een eigen site? Nou nee, eigenlijk niet. Ergens, ja ergens, had ik wel eens in mijn achterhoofd om nog eens wat met mijn passie voor fotografie te gaan doen, maar dat kwam niet verder dan zo nu en dan een foto op mijn facebook.

Als dat ‘gewone’ van de één op de andere dag wegvalt, is dat wel even een ‘momentje’, of beter gezegd; erg ingrijpend. 

Een paar weken later speelde het Rotterdams Philharmonisch Orkest, met o.a. jaren-80-NJFO-leden Pierre en Simon, Beethoven online. Het eerste ‘split-screen’ filmpje met spelende muzikanten vanuit hun eigen woonkamer. Geweldig! Dat wilde ik ook organiseren en maken. ‘Mijn’ jeugdorkest gaat die uitdaging vast aan. Maar ja, hoe doe je dat? 

De eerste pioniers, zoals Cees Coenen, waren gelukkig inmiddels al gestart met online uitleg over clicktracks, videotechnieken, montages enz. 

Het split-screen muziek maken was voor mij het begin van actief aan de slag gaan met videomontage. Met muziek én beeld. 

2020 was voor mij persoonlijk ook een jaar met meerdere verdrietige gebeurtenissen. Ik maakte herinneringsfilmpjes, eigenlijk een soort ‘muzikale liturgie’ voor iemand die me heel dierbaar was. Troostend wat muziek en beelden samen kunnen doen.

Is KlankByld een carrièreswitch? Nee hoor, voor mij zeker niet. Het één vult het ander juist perfect aan. In KlankByld komt mijn passie voor muziek en beeld samen.

Christina

Christina van der Bijl

KlankByld – Fries voor klankbeeld – is Christina van der Bijl. In KlankByld komt mijn passie voor muziek en beeld samen.

Andere blogs

Hieronder een overzicht van andere blogs.