Arrangeren en muziekgravure​

Arrangeren; het bewerken van bestaande muziek. Waarom zou je dat doen? Ten eerste omdat het heel erg leuk is om een arrangement te creëren. De noten zo opschrijven dat er nieuwe klankkleuren ontstaan en dat de muziek op een andere manier gaat leven.


Want stel: voor jeugdorkest X zoek je een nieuw ‘rocking’ muziekwerkje. Er is genoeg leuks te vinden, maar niet zo geschikt voor jouw bezetting. Of je hebt een prachtig werk voor harmonie orkest ontdekt en wilt het graag met fanfare Y spelen. Helaas daarvoor is geen instrumentatie gemaakt. Of een concert met harmonie Z samen met een popkoor, maar hoe regel je de bladmuziek?

Voorbeelden uit de praktijk. Herkenbaar? Vaak reden voor dirigenten om zelf aan de slag te gaan en dat geldt ook voor mij. Dat ‘opschrijven’ van de noten moet je trouwens niet al te letterlijk nemen. Ik werk in Finale, music notation software. Ik vind het ook belangrijk dat de score en partijen er mooi en duidelijk uit zien!
Diverse van mijn arrangementen zijn uitgegeven bij Ferskaat MP.

‘De taalterm, pseudoniem, is helemaal niet verlegen. Integendeel, hij/zij treedt juist graag in de openbaarheid – in tegenstelling tot zijn eigenaar, die wat meer bescheiden is.’ (bron: taaleidoscoop.nl)

Christina

Christina van der Bijl

KlankByld – Fries voor klankbeeld – is Christina van der Bijl. In KlankByld komt mijn passie voor muziek en beeld samen.

Andere diensten

KlankByld